Diferenta pe care o face xylitolul pentru dantura

Stim ca dintii se cariaza atunci cand bacteriile din gura noastra consuma zaharul introdus prin alimentatie.  Cand mancam alimente bogate in zahar, le oferim bacteriilor prezente pe dintii nostri energie, permitandu-le sa se inmulteasca si sa produca acizi ce distrug smaltul dintilor. Acest "atac al acidului" provoaca astfel formarea cariilor.

Xylitolul este un indulcitor natural obtinut din diverse plante. El nu produce scaderea pH-ului din gura cum se intampla cu zaharul obisnuit, ci il mentine la un nivel neutru. De asemenea impiedica bacteriile sa se lipeasca de dinti. Astfel ii protejeaza impotriva carierii. Cu xylitol, atacul acidului care in mod obisnuit tine aproximativ jumatate de ora, este oprit.

 

Mai putine bacterii, mai putin acid - dinti mai sanatosi!

Pentru ca bacteriile din gura noastra, raspunzatoare cu formarea cariilor, nu reusesc sa digere xylitolul, acestea nu se mai inmultesc la fel de repede. Numarul acestor bacterii pot scadea cu pana la 90%.  Nu se mai formeaza nici acidul pentru ca pH-ul din saliva ramane netru. Dupa consumarea xylitolului, bacteriile nu se mai pot lipi de dinti, reducand astfel placa bacteriana.

 

Repararea smaltului deteriorat

 

Cercetarile au demonstrat ca utilizarea xylitolului ajuta si la repararea smaltului deteriorat. Saliva protejeaza sanatatea gurii si a danturii. Stimulata, saliva poate contine componente care sa ajute la repararea cariilor timpurii. Daca zaharul este consumat doar de cateva ori pe zi, saliva isi poate face efectul eficient. Insa majoritatea oamenilor consuma zahar atat de des incat instrumentele de aparare proprii gurii nu mai sunt suficiente.

Saliva care contine xylitol este mai alcalina decat saliva stimulata de alte produse zaharoase. Dupa consumarea produselor cu xylitol, concentratia de amino-acizi si amoniac din saliva si pH-ul placii creste. Cand pH-ul este mai mare de 7, calciul si sarurile de fosfat din saliva incep sa se miste catre partile slabite ale smaltului. Prin urmare partile moi ale smaltului si deficitare in calciu, incep sa se intareasca.

In timpul inversarii trendului negativ al sanatatii cu unul pozitiv, efectele nu se vor vedea peste noapte, insa imbunatatirea sanatatii dumneavoastra poate incepe mai devreme decat mai tarziu, iar xylitolul poate avea un rol important in acest trend.


AcasăAcasă

Coş  

(gol)

Prof.dr.Constantin Ionescu Targoviste

Dr. Marian Stamate

Xylitol

Stirile abc News