Xylitol-Un produs natural, pentru sănătatea dvs.!

 

Interviu cu dl. Marius Gheorghiţoi

 

Tendinţa populaţiei de a consuma produse din ce în ce mai naturale devine una dintre preocupările  de bază şi prioritare, atât pentru cei care lucrează în alimentaţie cât şi, dupa cum veţi vedea, pentru companiile ce îşi desfăşoară activitatea în domeniul sănătăţii.

Iată, aşadar, vorbim astăzi cu dl. Marius Gheorghiţoi - Managing Partner al XLEAR Romania despre xylitol-„zahărul” care nu face rău organismului, un produs 100% natural ce poate fi administrat sub mai multe forme dintre care amintim: îndulcitori, spray-uri pentru decongestie nazală, gume de mestecat sau bomboane, un produs certificat de US Food and Drug Administration şi clasificat drept substanţă ce poate fi folosită în depline condiţii de siguranţă.


Ce este de fapt acest produs? Care este substanţa lui de bază?


Xylitolul în sine este o substanţă descoperită în anul 1890, un zahar (cu “a”) natural cu cinci legături de Carbon care este folosit ca îndulcitor pentru a înlocui zahărul de masă, deficitul de zahăr din timpul celui de-al doilea Război Mondial determinând utilizarea sa în Finlanda, la scară mare. Xylitolul pur este o substanţă cristalină albă care arată şi are gust de zahăr. Este un alcool natural găsit în părţile fibroase ale multor fructe şi legume şi produs în cantităţi mici de către organismul uman care are o varietate largă de utilizări şi beneficii, de la îmbunătăţirea stării de sănătate a dinţilor la menţinerea sănătăţii tractului respirator superior. Xylitolul este deja aici, chiar în interiorul nostru. Corpurile noastre produc în fiecare zi, din surse alimentare de la 5 până la 10 grame, folosind căile de metabolism. Aceasta nu este o substanţ㠄ciudat㔠sau artificială, ci o parte firească a metabolismului de zi cu zi. Este larg distribuită în întreaga natură în cantităţi mici, unele dintre cele mai bune surse fiind fructele si legumele, fructele de pădure, zmeura, prunele, ciupercile, ovăzul, salata verde, lemnul de esenţă tare precum scoarţa de mesteacăn, coaja nucilor, coceanul de porumb, s.a. Producătorul american Xlear Inc. obţine xylitol din coceanul de porumb printr-un proces de fermentaţie naturală.


Cercetările clinice, sistematice, de peste 35 de ani, certifică faptul că xylitolul este cel mai potrivit îndulcitor, din punct de vedere al sănătăţii dinţilor, Cărui fapt se datorează acest lucru? La începutul anilor ‘70, savanţi ai Universităţii Turku din Finlanda au descoperit că acest produs are un rol important în igiena cavităţii bucale, mai ales în ceea ce priveşte echilibrul acido-bazic din cavitatea bucală. Cum ajută xylitolul din acest punct de vedere?


În timp ce consumul frecvent de alimente bogate în zahăr şi amidon poate provoca carii dentare, xylitolul ajuta la eliminarea plăcii bacteriene si reduce riscul de apariţie a cariilor dentare fiind un prieten adevărat al dinţilor. Xylitolul furnizează uimitoare beneficii sanătaţii orale (prin consumul a cca. 15 grame pe zi), este sigur pentru toată lumea şi poate ajunge la dinti prin intermediul unei game foarte variate de produse: îndulcitori, gume de mestecat, bomboane, mintsuri, ape şi spray-uri de gură, paste de dinţi, geluri pentru gingiile bebeluşilor, aţe dentare.Unele regimuri de sănătate necesită voinţă de fier, disciplină, precum şi angajamentul nostru, dar xylitolul are un gust atât de bun încât devine un automatism pentru consum, chiar şi copiii îl iubesc, deci nu este nevoie să le reamintim constant să-l ia. Eficacitatea xylitolului se datorează structurii sale chimice unice, cu cinci legaturi de carbon. Ca să înţelegem mai bine efectul benefic al xylitolului, trebuie să vedem cum bacteriile produc cariile. Bacteriile descompun zahărul, amidonul si carbohidraţii. În procesul de descompunere a zahărului, unul dintre produsele rezultate este acidul care dizolvă smalţul dinţilor şi provoacă cariile. Bacteriile Streptococica mutans care sunt responsabile pentru majoritatea cariilor dentare, percep xylitolul ca pe o sursă de energie, motiv pentru care acestea îl "încorporează" dar nu-l pot folosi ca sursă de energie. Neputând produce acizi, bacteriile nu pot ataca smalţul dentar. Ca rezultat al inhibării bacteriilor folosind xylitol, obţinem următoarele efecte: bacteriile îşi pierd capacitatea de a se lipi la suprafeţele dinţilor, gingiilor şi a mucoaselor, acestea nu se mai pot reproduce uşor şi încep să-şi reducă numărul, nivelul ph-ului din cavitatea bucală scade, bacteriile nu mai pot produce acizii care descompun smalţul dentar; ajută la creşterea absorbţiei mineralelor înapoi în smalţul dinţilor şi ca urmare, întăreşte suprafaţa dinţilor, ajutînd la prevenirea cariilor dentare.


Se spune că pentru diabetici sau pentru cei care suferă de obezitate xylitolul este cea mai bună alegere. Ce îl recomandă, o dată în plus, faţă de ceilalţi îndulcitori existenţi pe piaţă?


Îndulcitorul XyloSweet conţine 100% Xylitol şi este 100% natural, are un gust dulce (nu schimbă gustul alimentelor în care este folosit),conţine cu 40% mai puţine calorii decât zahărul, are indicele glicemic de numai 7 comparativ cu cel al zahărului de 70 sau al glucozei de 100 (această caracterisică il recomandă ca fiind ideal pentru diabetici), poate fi folosit la orice temperatură inclusiv la prepararea prajiturilor, în băuturi reci sau calde, nu conţine gluten, nu provine din organisme modificate genetic si este produs prin fermentaţie naturală din coceanul de porumb. Este importantă identificarea pe piaţă a produselor ce conţin xylitol obţinut natural, prin fermentaţie (nu prin sinteză) şi care să nu provină din organisme modificate genetic, magazinele naturale trebuind să comercializeze numai astfel de produse. Este nerecomandat consumul produselor care sunt promovate ca fiind cu xylitol natural, dar în realitate substanţa este obţinută prin rafinare sau a celor care conţin şi adaosuri ieftine precum substanţele artificiale (obţinute prin sinteză) gen aspartam, zaharină, sucraloză, sorbitol, s.a.


Persoanele care sunt sănătoase pot consuma acest produs?


Sigur că da. Recomandăm acest produse în primul rând oamenilor sănătoşi care doresc sa-şi păstreze starea de sănătate, adoptând un stil de viaţă sănătos ce implică în mod evident şi o alimentaţie sănătoasă.


Există contraindincaţii sau efecte secundare ce se pot instala ca urmare a consumlui de xylitol, atât pe o durată scurtă de timp cât şi în cazul unui consum mai îndelungat?


Pentru unele persoane, începerea consumului de xylitol într-o cantitate mai mare poate avea un efect laxativ. De aceea, pentru cei care doresc să treacă la o dietă bazată exclusiv pe îndulcitorul XyloSweet, recomandăm ca trecerea să fie realizată treptat, pe parcursul a 2-3 saptămâni, cu o creştere graduală a cantităţii de xylitol consumate. După această perioadă organismul tolerează total consumul de xylitol.

Efectul deosebit de benefic al xylitolului a fost confirmat şi în tratarea afecţiunilor  căilor respiratorii superioare şi, în general, în domeniul ORL.


Ce produse specializate pe acet tip de afecţíuni recomandaţi şi cum pot ele ajuta?


Pentru rolul antibacterian, xylitolul aduce beneficii în afecţiunile O.R.L., previne dezvoltarea bacteriilor în tubul lui Eustachio (care leagă nasul şi urechea) de aceea este folosit şi în produse naturale de decongestie nazală (picături, spray-uri nazale pentru adulţi şi copii) care pot ajuta la   tratarea alergiilor (la polen, poluare), a rinitelor, a sinuzitelor şi la decongestia nazală. La interacţiunea cu substanţa xylitol bacteria care cauzează infecţia căilor respiratorii superioare îşi pierde capacitatea de a adera la ţesuturi, permiţând organismului să scape mai uşor de ea. De asemenea, folosirea decongestionantelor nazale cu xylitol reduce incidenţa apariţiei infecţiilor urechii

Nu putem încheia interviul nostru fără a spune că xylitolul este disponibil şi în ţara noastră, Xlear România fiind unicul distribuitor al produselor Xlear Inc. S.U.A. şi care fac parte deja din categoria produselor de îngrijire ale Centrului de protezare auditiv㠓Audiologos”, dar şi din oferta unor farmacii, magazine naturiste de tip “Plafar”  sau a unor site-uri specializate, de comerţ on-line.

Beatrice Cioba


AcasăAcasă

Coş  

(gol)

Prof.dr.Constantin Ionescu Targoviste

Dr. Marian Stamate

Xylitol

Stirile abc News