Xylitol, alternativa pentru zahar


Știai că există o alternativă de 12 ori mai sănătoasă pentru „bătrânul” zahăr?

 

Iar răspunsul tău ar putea fi: „Da, există! Zahărul brun, sorbitolul, aspartanul, fructoza, ș.a.”. Dar eu mă refer la ceva superior. Când am spus alternativă, m-am gandit la o soluție sănătoasă, cu un gust cu adevărat bun și care oferă numai beneficii pentru sănătate. Iată mai jos:

CINE, CE?

 

xylitol

Este vorba despre Xylitol, o substanță 100% naturală, care arată la fel ca zahărul, are același gust și este ca o gură de oxigen pentru sănătate. Xylitolul este ideal mai ales pentru diabetici, datorită indicelui glicemic extrem de scăzut, de numai 7, comparativ cu 85 al zahărului.

Xylitolul are cu 40% mai puține calorii decât zahărul și este totodată un antibacterian excelent pentru igiena bucală și ORL, contine 0 carbohidrați, nu conține gluten și nu provine din organisme modificate genetic, poate fi folosit în băuturi calde sau reci sau la temperaturi înalte pentru prepararea dulciurilor, spre deosebire de alți îndulcitori nu lasă un gust neplăcut. Cercetări medicale din peste 40 de țări au demonstrat eficiența xylitolului în igiena orala, curatarea sistemului respirator, diabet, controlul greutatii, sanatatea oaselor, sanatatea pielii.

 

SURSA

 

xylitol

Substanța provine din coceanul de porumb sau din fructe, legume, scoarță de mesteacăn, ciuperci și trestie de zahăr și se obține prin fermentație naturală.

Xylitolul are o istorie lungă, ce începe în anii 1800. Descoperit simultan de către oamenii de știință din Germania și Franța (care au creat inițial un sirop), xylitolul a început să fie comercializat după al II-lea Război Mondial, ca urmare unui deficit de zahăr în Finlanda. Devenind tot mai popular (mai ale sîn țările nordice), oamenii de stiință l-au studiat și au descoperit că este metabolizat în sânge fără să influențeze nivelul insulinei. În anii 1960, xylitolul era deja utilizat în Europa și Japonia ca o alternativă la zahar mai ales pentru diabetici. În 1963 a fost introdus la nivel comercial și în SUA.

 

SĂNĂTATEA ORALĂ

 

xylitolIndiferent cât de mult și intens am peria dinții, gura va conține o floră bacteriană. Peste 600 de tipuri de bacterii „locuiesc” aici. În timp ce majoritatea sunt inofensive, un anume tip (numit Streptococcus mutans), este direct legat de apariția cariilor. Când acest microorganisme se hrănesc cu zahărul și carbohidrații pe care noi îi mâncăm, metabolizează alimentele prin fermentație, ceea ce duce la producerea de acid lactic pe smalțul dinților, acesta fiind dizolvat în timp. În plus, combinându-se cu resturile de zahăr, bacteria formează o placă ce duce la apariția tartrului. Xylitolul, prin structura sa chimică, nu permite metabolizarea bacteriei, lucru care duce la o cantitate mai mică de acid în gură și împiedică aderarea plăcii pe dinți.

 

SĂNĂTATEA SISTEMULUI RESPIRATOR SUPERIOR

 

xylitol

Xylitolul poate preveni infecția din urechea mijlocie la copii prin oprierea creșterii bacteriilor din tubul care leagă urechea de nas. O veste extraordinară, deoarece jumătate dintre copii de până un an suferă de cel puțin o infecție dureroasă a urechii. Cercetări efectuate la Universitatea Oulu (Finlanda) asupra a 159 de bebluși arată că administrarea siropului de xylitol a redus cu 30% numărul de infecții . Alte două studii, efectuate pe mai mult de 1.000 de preșcolari, au arătat că mestactul gumei de mestecat cu xylitol duce la reducerea numrului de bacterii și la diminuarea cu 40% a infecțiilor urechii.

 

Contactul cu bacteriile se produce prin nas și gură, unde acestea se atașează de mucoase. Xylitolul utilizat sub formă de spray-uri în spălări nazale previne atașarea bacteriilor pe căile respiratorii și ajută corpul să le îndepărteze, reducând riscul apariției infecțiilor. În plus, ajută la îndepărtarea poluanților din aer ce pot provoca astm și alergii.

 

INSULINA ȘI DIABETUL

 

xylitol Dacă nu ai diabet, sunt șanse mari să știi totuși pe cineva care are. Diabetul de tip 2 a devenit atât de răspândit în România, încât se estimează că aproape 1 mil. de persoane au această afecțiune. Persoanele care suferă de diabet sunt sensibile la alimentele cu un grad ridicat al indicelui glicemic, ce arată cât de repede un aliment crește nivelul de zahăr din sânge. Cu cât este mai mare valoarea indicelui, cu atât mai rapidă va fi creșterea nivelului de zahăr din sânge. Zahărul alb alre un indice glicemic de 85, zahărul brun de 70, mierea 60. Xylitolul are un indice glicemic de numai 7. Multe studii clinice au arătat că, din moment ce xylitolul nu ridică nivelul de zahăr din sânge, acesta este un îndulcitor excelent pentru diabeticii care doresc o alternativă gustoasă la zahăr, fără să-și pună în pericol sănătatea.

 


AcasăAcasă

Coş  

(gol)

Prof.dr.Constantin Ionescu Targoviste

Dr. Marian Stamate

Xylitol

Stirile abc News