Xylitol - o extraordinara descoperire

 

Ce este Xylitolul?

Xylitolul este un carbohidrat natural. Se regaseste atat in legume cat si in fructe. De asemenea apare intr-un mod natural si in organismul nostru. De fapt, in medie, un adult produce pana la 15 grame de xylitol pe zi. Xylitolul pur este o substanta alba cristalina care arata ca si zaharul, avand acelasi gust.

 

Xylitolul a fost folosit ca indulcitor in alimentatie inca din anii 1960.

 

Xylitolul este absorbit lent si utilizat partial. Prim urmare ofera 2.4 calorii pe gram sau cu 40% mai putin decat alti carbohidrati. In plus, organismul nu are nevoie de insulina pentru a metaboliza xylitolul,  ceea ce duce la utilizarea lui pe scara larga pentru diabetici in unele tari. In SUA, xylitolul este permis ca un supliment alimentar ce se poate consuma in cantitati nelimitate in produsele cu scopuri dietetice speciale ....

 

mai multe detalii

 

Xylitolul este recunocut ca un protector al cavitatii bucale.

Cei peste 25 de ani de testari in diverse conditii confirma faptul ca utilizarea xylitolului ajuta la reducerea cariilor atat in grup cu risc ridicat (raspandire mare a cariilor, nutritie saraca, igiena orala slaba), cat si in grupurile cu risc scazut (incidenta scazuta a cariilor folosind toate recomandarile actuale de prevenire a acestora). Gumele de mestecat si bomboanele bazate pe xylitol au primit deja avize oficiale de la sase asociatii internationale dentare ...

 

mai multe detalii

 

S-a demonstrat de asemenea ca Xylitolul ajuta la eliberarea cailor nazale.

O cantitate precisa de xylitol adaugata in solutiile nazale saline s-a dovedit a fi mai eficienta in hidratarea si eliberarea pasajelor nazale. Xylitolul previne aderarea bacteriilor si ajuta organismul in procesul natural de curatare a bacteriilor daunatoare, reducand astfel riscul de infectie. In plus, cercetarile au dovedit si alte beneficii ale xylitolului impotriva multor tipuri de bacterii ....

 

mai multe detalii

 

Sursa xylitolului?

Xylitolul se gaseste pe scara larga in natura. Pe langa o varietate de fructe si legume, xylitolul se extrage de asemenea din scoarta de mesteacan. Cu toate acestea, este important de retinut ca xylitolul este o molecula specifica. Xylitolul extras dintr-o anumita sursa este acelasi cu xylitolul extras din orice alta sursa- la fel cum zaharul extras din sfecla de zahar e acelasi cu cel extras din trestia de zahar.


AcasăAcasă

Coş  

(gol)

Prof.dr.Constantin Ionescu Targoviste

Dr. Marian Stamate

Xylitol

Stirile abc News