Efectele xylitolului asupra cainilor

 

De la lansarea unui raport despre efectele xylitolului asupra cainilor publicat la 1 Octombrie 2006, Xlear a fost intrebata in mod repetat despre pozitia companiei referitoare la efectele indulcitorului asupra animalelor de companie ale oamenilor. Rapoartele si articolele despre efectele xylitolului asupra cainilor au circulat pe internet anul trecut.

Xlear recomanda ca animalele de companie, mai ales cainii, sa nu consume produse ce contin xylitol. Xlear recomanda clientilor sa pastreze produsele departe de animalele lor de companie. Noi recunoastem ca detinatorii de animale de companie sunt preocupati de sanatatea "celor mai buni prieteni", astfel incat am publicat o lista de intrebari frecvente.

Intrebari frecvente despre Xylitol:

 • Ce este xylitolul?
 • Este xylitolul sigur pentru caini?
 • Este xylitolul sigur pentru oameni?
 • De ce nu sunt incluse mesaje de avertizare pe ambalaj?
 • Cum afecteaza xylitolul cainii?
 • Cand stabilesc daca cantitatea de xylitol este prea mare pentru cainele meu?
 • Ce produse nu sunt sigure pentru animalele mele de companie?
 • Ce pot sa fac daca cred ca animalul meu de companie a consumat produse ce contin xylitol?Ce este xylitolul?

Xylitolul este un indulcitor natural provenit din surse naturale. De asemenea este produs si de corpul uman prin metabolismul sau. Din punct de vedere comercial, sursa cea mai comuna de sintetizare a xylitolului este constituita din tulpini de porumb si stiuleti. Desi este posibil sa provina din surse precum scoarta de mesteacan sau orice lemn de esenta tare, acest lucru nu se prea practica deoarece procesul este prea scump si invaziv din punct de vedere chimic.

Calitatea materialelor noastre este cea mai buna posibila. Materiile prime sunt testate temeinic pentru a asigura puritatea. XyloSweet® nu contine alergeni din cereale, proteine, micotoxine sau alti contaminanti. XyloSweet® este produs din materiale nemodificate genetic si nu contine gluten.

 

Este xylitolul sigur pentru caini?

 

Suntem de acord ca studiile suplimentare trebuie sa se concentreze si asupra efectelor xylitolului asupra oamenilor. Detinatorii de caini cunosc ceea ce este mai bun pentru animalele lor. Isi observa  indeaproape si retin modul lor normal de viata. In acest fel pot sesiza imediat aparitia vreunei schimbari in comportamentul si conditia fizica a animalului.

Recomandam ca detinatorii de animale sa fie atenti la ceea ce mananca animalele lor. Exista numeroase produse care au fost testate si s-au dovedit a nu fi bune pentru caini. Recomandam sa cititi mai multe informatii despre xylitol pe site-ul nostru. Xlear nu creaza produse pentru caini, nici nu va recomandam sa le dati cainilor xylitol sau orice produs alimentar destinat oamenilor.

 

Este xylitolul sigur pentru oameni?

Xylitolul este absolut sigur pentru oameni. A fost studiat mai mult de 40 de ani, si a fost utilizat in produse in intreaga lume in conditii de siguranta dupa 1940.

Xylitolul este recomandat de dentisti, medici, pediatri si multe organizatii de sanatate din intreaga lume.

 

De ce nu contin ambalajele avertizari pe etichete?

Suntem intelegatori cu cerintele clientilor nostri in ceea ce priveste xylitolul si animalele lor de companie, insa noi nu facem produse pentru animale. Produsele noastre sunt create exclusiv pentru oameni.

 

Cum afecteaza xylitolul cainii?

Influenta xylitolului asupra cainilor este oarecum complicata. Au existat mai multe studii care folosesc xylitolul ca 20% din hrana cainilor pentru o perioada de 2 ani - fara a ajuge la efectele pe care le pretindem acum. Intelegem ca animalele dumneavoastra de companie sunt importanti membri ai familiei.

Poate fi o experienta emotionala sau posibil devastatoare cand un animal este bolnav si are nevoie de ingrijiri medicale. Au existat multe cazuri raportate in presa cu animale care au consumat produse ce contineau nu numai xylitol, ci in anumite cazuri aspartam, ciocolata sau alte produse despre care se cunoste ca ar avea efecte negative asupra cainilor.

Este important sa se inteleaga bine cum aceste ingrediente si/sau combinatii de ingrediente pot avea impact asupra cainilor. Din pacate, singurul mod in care putem afla efectul real ar fi sa testam pe caini. Multi dintre noi, detinatorii de animale, nu am fi pro testarii pe animale. De aceea recomandam sa consultati medicul veterinar inainte de a introduce in alimentatia cainilor produse pe baza de xylitol.

 

Cand stabilesc daca cantitatea de xylitol este prea mare pentru cainele meu?

In acest moment, nici veterinarii nu detin raspunsul la aceasta intrebare. Pentru a afla raspunsul, cainii ar fi trebuit fie testati, iar xlear si cei mai multi veterinari nu ar dori sa participe la acest proces.

Majoritatea gumelor de mestecat cu xylitol contin mai putin de 1 gram de xylitol, si de asemenea contin si alti indulcitori, inclusiv aspartam. Din nou, nu va recomandam sa le dati animalelor dumneavoastra de companie produse destinate exclusiv pentru consumul uman.

 

Ce produse nu sunt sigure pentru consumul animalelor de companie?

Xlear le recomanda detinatorilor de animale de companie sa-si hraneasca animalele cu produse destinate acestora exclusiv.

Aici gasiti o lista cu top 10 produse si ingrediente care nu ar trebui sa fie consumate de animalele de comapanie:

 • ciocolata, cafea, cafeina
 • alcool
 • avocado
 • nuci
 • struguri si stafide
 • drojdie
 • carne cruda, oua si oase
 • ceapa, usturoi, arpagic
 • lapte

 

Ce pot sa fac daca cred ca animalul meu de companie a consumat produse ce contin xylitol?

Daca va ingrijoreaza starea de sanatate a animalului dumneavoastra de companie, va recomandam sa mergeti la medicul veterinar. Va trebui sa le furnizati o descriere a produselor consumate si simptomele.


AcasăAcasă

Coş  

(gol)

Prof.dr.Constantin Ionescu Targoviste

Dr. Marian Stamate

Xylitol

Stirile abc News